skip to Main Content

Om racen Murray Grey

Historien

Racen bliver kaldt Australiens nationale kødkvægsrace. Racen stammer fra Murray Valley på grænsen mellem New South Wales og Victoria i den sydlige del af Australien. De grå kalve kom ved en tilfældighed i en Angus besætning i 1905. Det viste sig dog hurtigt at de grå dyr havde en god tilvækst, klarede sig godt på ekstensive områder og havde en fantastisk kødkvalitet.

I 1960 bliver den Australske raceforening for Murray Grey dannet og mange kødkvægsavlere brugte de grå dyr i deres produktion med stor succes. I dag er racen meget udbredt i Australien, men også eksporteret til New Zealand, Asien, Nordamerika og Europa. England var det første land i Europa til at importerer racen og med importen af de to kvier i 2010 blev Danmark det kun andet land i Europa til at indføre racen. Maria og Folmer Hadberg-Rasmussen importerede de to første Murray Grey kvier fra England til Danmark. I 2010 og i 2011 blev der lavet flere skylninger på de to kvier. Det blev startskuddet til racens udbredelse i Danmark.

Der er løbende blevet importeret sæd fra de bedste Murray Grey tyre i Australien og det vil fortsat være en af grundstenene til at forbedre racen i Danmark.

Racens kvaliteter

Det helt unikke ved Murray Grey racen er kødkvaliteten. Kødet har en perfekt fedtmarmorering, som gør Murray Grey kødet til en helt speciel smagsoplevelse. Murray Grey er den mest vindende race i alle store kødkvalitetskonkurrencer i Australien, New Zealand, USA og andre steder hvor der konkurreres på kødkvalitet og smag. Kvaliteten er så høj, at Murray Grey racen er den foretrukne kødkvægsrace i Japan og Korea, som er kendt for at stille meget høje krav til kødkvaliteten.

Den gode tilvækst både på ekstensiv fodring og på en mere intensiv fodring er også et kendetegn for Murray Grey racen og er med til at gøre racen meget økonomisk for avleren. Dertil kommer det gode temperament og lette kælvninger, som gør Murray Grey dyrene nemme at arbejde med.

Alt i alt er Murray Grey racen den perfekte race for både storproducenten og den lille hobby besætning.

Murray Grey

  • Meget roligt temperament
  • Lette kælvninger
  • Unik og særdeles god kødkvalitet
  • Specielt god fedtmarmorering
  • God mælkeproduktion
  • God tilvækst på både ekstensiv og intensiv fodring
  • Polled (hornløs)
  • Størrelse køer: 600 kg til 900 kg og størrelse tyre: 900 kg til 1200 kg
[vc_single_image image=”132″ img_size=”medium” alignment=”center”]
Back To Top